Samba, Samba, Samba .. en nog eens Samba - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu Samba, Samba, Samba .. en nog eens Samba - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu

Samba, Samba, Samba .. en nog eens Samba

Door: Rene Luining

Blijf op de hoogte en volg

01 Maart 2006 | Brazilië, Rio de Janeiro

Carnaval in Rio ....... Nooit gedacht dat ik dat nog eens ooit `Live`zou meemaken. En hoe. De sambadreunen bonken nog steeds door het hoofd en dat op de verjaardag van mijn zoon Thijs die vandaag (1 maart) al weer 22 wordt. Tieske nogmaals proficiat jongen.

Omdat toch alle projecten van Ibiss (incl. `mijn`voetbalschool) een week plat liggen en zowiezo het leven hier een hele week compleet anders is, heb ik me , samen met `munne maot` Toon, eens echt gestort in het Braziliaanse Carnaval.

Net als in Brabantse Carnavalsoorden begint het Carnaval hier ook al donderdag en vrijdag. Dat hebben we maar niet gedaan omdat 4 dagen voor mensen op onze leeftijd al ruimschoots zwaar genoeg is.

Zaterdagochtend om 09.00 uur begon het dan wel. We vertrokken om 08.15 uur naar het mooiste plein van Rio nl. de Praca Floriade gelegen in de wijk Cinelandia. Aan het plein liggen o.a. het Concertgebouw en de Nationale Bibliotheek. Een schitterende ambiance voor een feestje.
Bola Preta (zwarte bol of bal) is het meest traditionele feest in Rio. Deze opening werd bezocht door 200.000 mensen.
Bola Preta is eigenlijk het feest van de afgewezenen en is opgericht in 1918.
In die tijd was er voor bepaalde posities een ballotagecommissie. Kwam je er door kreeg je de `bola branco` (witte bol) , werd je afgewezen de `bola preta`.
Een compleet gekkenhuis met allemaal verklede mensen met zwarte bolletjes op witte kleding. Echt straatcarnaval.
´s Middags naar een besloten feest geweest het zgn. Feijoada de Gattopardo. Een feest waar we terecht kwamen via Anita en Jack, ook onze reisleiders dezelfde ochtend.
Er waren veel BB`ers (bekende brazilianen) van radio, TV (de onophoudelijke soaps hier), artiesten enz. Veul schon volk om zo maar te zeggen. Het feest (met eten, drinken en alles erop en eraan begon om 14.00 uur en duurde tot 00.00 uur. Daarna nog effe Ipanema ingedoken.

Zondags eerst weer veel straatcarnaval en toen het mooiste wat je in een Carnavalsleven kunt meemaken. De optocht op de Sambodromo. Een straat die 2 dagen per jaar in functie is nl zondag en maandag met Carnaval. Aan weerszijden van de straat enorme tribunes waar zo´n 70.000 mensen kunnen plaatsnemen. Verder zijn er overal uit de hele wereld camera´s aanwezig. De hele regie en commerciele exploitatie is echter in handen van Globo, de grootste commerciele TV-zender. Omdat er 14 Sambascholen in de zgn. Primera Division uitkomen, staan er elke avond 7 geprogrammeerd. De eerste begint om 21.00 uur stipt deze keer i.v.m. de vele TV uitzendingen. De laatste eindigt wanneer het al lang licht is nl. om 07.30 de volgende ochtend. Toon en ik hebben 5 van de 7 scholen gezien. De 2e school Rocinha (juist die ja) had alle pech van de wereld. Ze waren nog maar net begonnen of er viel een enorme tropische bui uit de hemel. Ook de tribunes zijn niet overdekt, jammer dus.
De scholen mogen tussen de 65 en 80 minuten doen over hun presentatie. De meeste moeten de laatste meters bijna sprinten om binnen de 80 minuten binnen te zijn. Elke minuut meer dan 80 of minder dan 65 minuten geeft nl. puntenaftrek. 1 Sambaschool bestaat uit gemiddeld 4.200 mensen, allemaal verkleed en bijna allemaal anders d.w.z. in `groepjes` van 100 a 200 leden.

De bijgaande foto´s geven waarschijnlijk slechts een summiere afspiegeling van wat je daar meemaakt. Woorden schieten zowiezo tekort dus stop ik maar met de beschrijving van de Parade.
Vandaag op woensag wordt bekendgemaakt, uiteraard via TV, wie dit jaar als beste Sambaschool uit de bus komt en wie er degradeert. Ben benieuwd.

Maandag dweilen op Lapa, de oudste en meest culturele wijk van de stad. Samen met een behoorlijke groep Nederlanders waren we om 04.15 uur nog getuige van de groep Movimento na Rua die in oktober nog in Veldhoven hebben opgetreden. Omdat deze groep voortkomt uit een van de projecten van Ibiss (eigenlijk een project op zichzelf IS) waren er veel Ibiss-mensen aanwezig. Om 05.00 gesloopt terug naar appartement.

Gisteren dag 4. Na eerst op het strand wat te zijn bijgekomen, stond opnieuw Lapa op het pragramma. Er stond immers wederom een klapstuk op de agenda. De Sambaschool Mangueira zou optreden voorafgegaan door een percussieband uit Ipanema. Het begon intussen wel problematisch te worden dat hier alles zo laat begint. Voorprogramma om 00.30 uur en hoofdgerecht om 02.00 uur. En maar Sambaritme. Het gaat maar door. Vooral de doffe klappen van de grote trommels dreunen maar door.

Vroeger kende Rio het echte straatcarnaval. Na enige jaren van meer besloten Carnaval vanwege de onveilgheid op straat is het straatcarnaval gelukkig weer helemaal terug. Zelf hebben we ook totaal geen geweld ervaren, meegemaakt, gezien of gehoord. Alleen maar plezier,
oprechtheid, blije gezichten en Samba. Een volksfeest zoals ik me dat nog enigszins kan herinneren van beginjaren 70 op het Stratumseind in Eindhoven. Verschil alleen is het enorme aantal mensen. Zo massaal als hier ongelooflijk.

Het is ook weer goed dat het is afgeopen ( je houdt het gewoon fysiek niet langer vol)en dat de projecten weer worden opgestart.
Maandag komen Rob en Buby. Eigenlijk een week te laat. Ik gun alle mensen wel een `Carnaval in Rio`. Zij zullen het moeten doen met het leven van alledag hier. Terug naar de harde realiteit en de armoede van vorige week. Deze dagen waren voor de negers. Zij waren werkelijk de baas (zonder dominant te zijn). Zij beheersen het feestje, de dans en het zingen (Tudo) tot in alle details. Wij mogen blij zijn het ervaren en gevoeld te hebben hoe zij 4 dagen in staat zijn de ellende te vergeten.
Vanaf vandaag is het gedaan en moeten zij weer een jaar wachten en in de rij staan. Volgende week beginen ze alweer aan de voorbereiding van Carnaval 2007. Nieuwe liedjes, kleding, wagens, enz. Voor wie in de buurt is ........ GAAN.

Ik ga nu even naar de TV kijken , wie er gewonnen heeft. Eigenlijk volstrekt onbelangrijk omdat ik gezien heb wie de echte winnars zijn ..............

Houdoe en alaaf.

Rene

N.B. Foto´s via de camera van Toon. De mijne is tijdens het aanleren van de Samba op de grond gevallen en ter reparatie (kan het nog ?) naar een fotozaak.

N.B. 2 maart: inmiddels is bekend dat Vila Isabel dit jaar gewonnen heeft. Voor het eerst in haar historie nog wel. (bestaan vanaf ca. 1948). Ook leuk voor alle Nuenenaren omdat we 4 jaar geleden een fantastische repetitie hebben mogen meemaken met deze Sambaschool.

• 01 Maart 2006 - 20:28

Yvonne:

Ha Sambakoning!!

Wat een bruisend verhaal zeg! Dat is nog eens carnaval. Alhoewel, hier was het ook weer een mooi feestje, maar als ik zou mogen kiezen zou ik graag een keertje de Samba dansen in Rio!
    Geniet van alles en wederom veel succes met je talentjes daar!!
    Groeten
    Yvonne&Jos

• 01 Maart 2006 - 22:11

Anke:

Ha Rene! Die foto's mogen dan een summiere afspiegeling zijn, indrukwekkend is het evengoed wel! En het genot spat van jouw gezicht!!: dat kunnen we zien, dat je geniet van het er bij zijn....Dat is heel goed, dat je dit ook meemaakt, naast de inzet en het harde werken! Ik ben nieuwsgierig naar nú: gaat iedereen vasten tot Pasen, is er nog verband tussen katholiek geloof en carnaval in Brazilië?
    Ondertussen sneeuwt het hier in Holland, maar worden de dagen ook al wat langer en hoor je 's ochtends al wel weer eens een vogel fluiten....
    Ik ga maar eens slapen, want morgenochtend voor dag & dauw naar Eindhoven. Het ga je goed
    PATJ

• 01 Maart 2006 - 22:38

Rob Retèl:

Amice,

Er zal toch nog wel een verdwaald hermenieke of favelinneke rondlopen volgende week? Had er graag bij willen zijn, het ziet er indrukwekkend uit, het geluid van de trommels druipt van de foto's af. Je zal as maandag een redelijk vervoermiddel moeten regelen vriend, met voldoende bergruimte, want ik geloof dat heel Nuenen en Amsterdam eo schoenen ingezameld heeft. Hopelijk zijn er genoeg jongens van rond de 10 jaar. Zie je maandag en rust goed uit, want Knops is coming.
    Groet Rob

• 02 Maart 2006 - 08:13

Hans Truin...:

René…

Goeiendag zeg wat een Bil.. ( Beeld) materiaal, Als maandag oud Par & Bar aan het warm eten zit in Rio, dan zullen er misschien nog wel wat samba klankjes klinken.
    Schitterend ook dat alles geweldloos is verlopen, ’t us mar vur Efkes en da mug de nie missie.
    um bom semana 10...

• 02 Maart 2006 - 12:59

Gitta:

Hoi Rene

Super zo'n carnaval! Misschien heb je wat ideeën opgedaan om ons winters carnaval wat warmte te bezorgen. Stel je voor de sambadromo op het stratumseind of misschien wel aan het Park in Nuenen. Wij (Banda loco) doen graag mee! Voor ons was het deze keer even wennen. Nog maar net terug uit het hete Beira een "wit" carnaval vieren. Maar de gezelligheid hier warmde ons weer helemaal op.
    Rene nog heel veel succes met je missie en geniet ervan.

Groeten Gitta

• 02 Maart 2006 - 21:12

Rene Van Herk:

Jonge jonge wabende gij een voorberecht mens, bel ik um vur een of ander vraogske van enne klant ligtie aan het strand, Log ik in op zunne site staotie mee zunne kop vol in beeld op de "sambadromo".

Ik riep ons Dees nog, komtis kijke hier en witte wa ze zee, " tjonge jong ik zie ut wel, hij kritter een klein kopke van doar, da was daorum krek nog wa vur uew"

nou bedankt docht ik nog ;-(

groeten uit Oers
    "junior"

• 02 Maart 2006 - 21:17

Mieke:

Hoi René.
    Wat een geweldig verhaal weer, wat een spectakel en wat een optocht. (Ik moest het hier in de Nuenense optocht met een paar toeschouwers minder doen)
    Heerlijk om te lezen dat de negers, na eeuwen onderdrukt te zijn door de blanken, de boventoon voeren. Als je zo weinig middelen hebt en je kan daarmee zoiets formidabels neerzetten, dan dwingt dat een diep respect af. En als je dan op èèn zo'n week weer een jaar kan teren, ondanks je ellende, dan verdient dat nog meer respect.
    Sterk volk!!! Daar kunnen veel blanken veel van leren.
    Buiten dat moet het een lust zijn om van al hun muzikale en ritmische kwaliteiten een week te mogen genieten. Maar dat heb je wel verdiend. Kun je voor volgend jaar niet wat van dat prachtig glimmend volk naar Nuenen halen?
    Maar nu......Het wordt weer een hele klus om de knop om te zetten van feesten naar werken (ook voor ons)
    Ik hoop dat in de weken die nog resten, jij je droom af kunt maken zoals je die voor ogen had toen je vertrok: Je veld klaar, de voetbalschool draaiend en alle voetballertjes op noppen. Daarbij wens ik je alle succes dat je daarvoor nodig hebt.
    Groetjes, Mieke

• 02 Maart 2006 - 21:23

Renate Van Vliet:

Fantastisch renee wat je daar allemaal doet en beleeft, ben sinds de carnaval bekend met je site en volg je met belangstelling!
    Onze carnaval was ook erg leuk maar niet zo spectaculair als bij jou!
    Lieve groeten Renate

• 03 Maart 2006 - 01:50

Rob Boerekamps:

Oi Rei de Samba,

Wat een spektakel, bij het zien van de plaatjes hoor ik het ritme van de Samba. Wij hebben hier staan te blauwbekken en zien dan een paar wagens en wat mensen te voet voorbij trekken. Hoezo zweten? 2 uurtjes en het is weer gedaan, snel naar binnen voor een warm glas bier. Mooi dat het leven dan in handen is van de negers, ze kunnen er wat van. Daar kunnen wij nog een hoop van leren.

Ik weet (bijna) zeker dat je nog wel iets achter de hand hebt voor Rob en zijn gevolg (volgens ons is ie al blij met 50% van wat je op de Sambodromo allemaal tegenkomt ;-)). Jij verrast ons iedere keer met je fantastische verhalen, dat zal ook wel lukken voor onze Rebel, alhoewel: dat kan ook best een keertje andersom……………

Nu je weer kunt gaan werken aan je project hopen we dat er een beetje schot in komt. Want alle mooie impressies ten spijt, waar we allemaal naar uitkijken is dat jij je droom waarmaakt. De Lucassen swingend over een strak oefenveldje, veilig hun talenten ontwikkelend, na afloop de gelegenheid zich wat op te frissen en morgen weer gemotiveerd terug te komen. Daar gaat het allemaal om, wij zijn ervan overtuigd dat je ook die wedstrijd gaat winnen.

Doe iedereen daar de groeten en veel plezier, tot schrijfs!
    HQ-KST

• 03 Maart 2006 - 07:22

Bart Van De Ven:

Het ziet er weer eens prachtig uit jongen. Schitterende foto s. Temeer omdat wij weten hoe kort die straat eigenlijk is. ( 1200m toch? ). En we hebben er zelfs nog een heuse eigen parade gehoude.
    Ons nuenens volk weet waar ik het over heb. Fijn dat jullie in elk geval heelhuids erdoor zijn gekomen. Ook onze Toni natuurlijk. Hoop dat Buby en Rob het ook goed naar de zin krijgen en een impressie op kunnen doen van echt arm en rijk. Nog 3 wkjes jongen en hopen je dan weer in ons midden te mogen begroeten. Kijk uit en t ga je weer goed.
    Gr Bart

• 03 Maart 2006 - 07:26

Bart Van De Ven:

Oh ja en nog super bedankt namens Marina voor het smsje van vanmorgen voor haar verjaardag, en gelijk nog proficiat met je eigen zoon.
    Bart

• 03 Maart 2006 - 12:28

Cor Molenaar:

Amigo Reneo
    Ik heb je verhaal 2x gelezen en de foto''s 3x bekeken, want ik wilde een beetje in mij door laten werken, wat jij daar in het echt gezien en beleefd hebt.Ik besef heel goed dat al die impressies bij jou voor jaren op je harde schijf gegrifd staan en waarmee je ons bij thuiskomst deelgenoot van kunt maken.Ik stel me voor dat een optocht bij 30 graden ook prettiger is dan bij 4 graden en sneeuw, waarbij de kleding in beide situaties aangepast zal zijn.
    Rene ,veel succes met het verdere serieuse werk, in alweer de laatste weken. groeten Cor

• 03 Maart 2006 - 15:16

Marjan:

Wat een pracht en praal en wat staat het allemaal haaks op de schietpartijen van je vorige bericht. Het is hier weer erg leuk geweest en opvallend veel jonge mensen (20-30jr) in het klooster. geeft toch weer toekomst voor het dorp. en je zult het niet geloven maar er was nog iets nieuws in het klooster het heeft zelf de "Rond de Linde" gehaald!! we moesten betalen om ons genuttigde bier te kunnen lozen!!! ja ja een plaskaart kopen. je ziet hier loopt alles verder in de ontwikkeling!! maar genoeg hierover, jij gaat aftellen...... of juist niet,in ieder geval tot hoors veel groetjes A3 en marjan

• 03 Maart 2006 - 16:05

Teun Luining:

Hoi Rene,

Guus ik Sam en een vriendje zijn gisteren ook al in het kernkwartier gaan verkopen. Ondertussen hebben wij € 58,24 opgehaald. Op het laatst hadden we een beetje ruzie met iemand die voor zichzelf kwam verkopen en toen gingen guus en mijn vriend Jari tegen hun tekeer. Want wij deden het voor jou en de kinderen en niet voor onszelf. Papa geeft het geld morgen samen met de schoenen af bij Rob.

Groeten van Teun

• 03 Maart 2006 - 20:31

Wilbert:

Hee Rene, het ziet er allemaal fantastisch uit zo, het lijkt wel Big Brother in Brasil ( iets voor Joop van de E. ?? )Als het daar nou iedere 3e donderdag van de maand mooi weer is, dan kunnen we er wel een keer gaan golfen !? Heel veel succes nog, zeker volgende week met die mannen !
    O ja, nog bedankt voor het lenen van de beamer, ik maak het wel goed met je als je terug bent,
    groeten,

Wilbert

• 05 Maart 2006 - 10:37

Paul Pardon:

Hallo Rene, zou jij mij jouw emailadrs willen mailen?
    Ik heb wat plannen, die aansluiten met dat waar jij mee bezig bent.
    Groeten
    Paul Pardon> paul@mundomusic.nl

• 05 Maart 2006 - 15:14

Toon:

Oi Rene

Het carnaval in Vessem was weer super gezellig met een "mooie" optocht. Als ik dan jou stuk lees en de foto's zie dan blijft het bij ons behelpen maar het genot is er niet minder om. Fijn voor je dat maximaal hebt kunnen genieten van dit volksfeest en dat het ook in een zeer goede sfeer is verlopen. Van de week opnieuw bezoek voor je. Met Rob (de handige tuinman) erbij zal dat egaliseren en speelklaar maken van het veld zo gebeurd zijn. Veel plezier met je nieuwe gezelschap en blijf genieten van je laatste weken aldaar.

groeten uit vessem

Wilma en Toon

• 06 Maart 2006 - 13:32

Albert Jan:

Ha die Rene,
    Wat een avonturen mag jij daar meemaken. Je leeft daar wel in het land der uitersten als ik alle impressies eens bij elkaar optel. De armoede en criminaliteit enerzijds en spektakel, carnaval, Rolling Stones en de Playa anderzijds. Veel indrukken. Vorige week hadden wij ook carnaval hier in Sneek.............( zelfs midden Nederlanders moeten daarom lachen, laat staan jullie zuiderlingen. Ik geloof dat het Nuenense carnaval en dat van Rio zich ook zo tot elkaar verhoudt. Ik hoop dat je de laatste weken geen vertragingen meer oploopt en dat je als een voldaan mens weer terug mag komen. Veel succes de komende tijd!!

• 06 Maart 2006 - 18:50

Jan Wesenbeek:

Bijna zo mooi was de optocht dit jaar in Nuenen ook zoals jij die zag in Rio.
    Wat hebben we genoten zeg.
    Jammer dat het weer hier niet zo meewerkte, de blote buikskes veel minder getoond werden en er vooral veel hoempa, hoempa te horen was in plaats van samba, samba.
    Wat een machtig mooi verhaal. Er schuilt zowaar een goede verslaggever in jou Rene.
    nog een paar weekjes Rene en het zit er al weer op. Hier kunde jaren mee vooruit. En van jou inspanningen die mennekes ook. Wat een heerlijk gevoel moet dat geven.

Jan

• 06 Maart 2006 - 19:08

Fons:

Nondeju Rene ,ik ben nooit jaloers maar hier had ik ook bij willen zijn.Vertel me als je terug bent alles. Kijk tevens of er nog wat tuin of groenadvies nodig is volgend jaar liefst rond half februari.Dan neem ik jou mee als persoonlijk begeleider.
    Tot over 3 weken take care by,by zwaai zwaai
    gr. Fons

• 07 Maart 2006 - 16:55

Ief Czech:

Hoi Rene,
    Ik ken je niet. Alhoewel inmiddels wel via je site.
    Wel je broer Ruud, die onderweg is.Daar werk ik. Hij is als het goed is nu in de buurt.
    Ik vind het fantastisch waar je mee bezig bent. Dat wilde ik laten weten. Succes en de groeten aan Ruud.
    Ief

• 07 Maart 2006 - 17:20

De Verdonschotjes:

eej Ome Rene,
    over 2 weken ben je al weer snel, wat gaat de tijd dan toch weer snel als je het leuk hebt he??
    Psv had verloren met 1-0 van Olympique Lyon.
    Juniho had gescoord met een vrijetrap dat was heel jammer!!!
    Tot over 2 WEKEN!!!!!
    DOEI

• 08 Maart 2006 - 08:31

Just Van Stratum:

Beste Rene,

Na jouw wervelende rapportage zal ik maar niets melden over carnaval in Eindhoven - valt volledig in het niet. Toch was het ook hier gezellig en hadden we er weer goed dorst aan. Hopelijk zien we elkaar op 5 april a.s. - kunnen we uitgebreid bijpraten. Nog veel succes deze laatste dagen en petje af voor jou jongen!!
    Groet, Just

• 08 Maart 2006 - 08:55

Peter G:

Rene,
    Wat een belevenissen weer. Misschien is daar nog wat te trainen en dan stel ik mezelf alvast beschikbaar.
    Na zelf een een weekje van de zon genoten te hebben nu weer aan de slag. Valt nog niet zo mee als je ruim 20 graden moet overbruggen. Dat zal voor jou straks ook niet meevallen dus als ik jou was zou ik maar vast af en toe in een koelkast gaan zitten en net voor je vertrek in een vriezer dan is de overgang niet zo groot.
    Gisteren zag ik op TV trouwens weer beelden van Rio waar de politie en leger kampen binnenvielen die op zoek waren wapens die waren gestolen. Dus TAKE CARE.
    Groeten van de Goenees en tot binnenkort

• 08 Maart 2006 - 12:50

Monique Dorland:

Hallo,
    René,misschien heb je mij wel ooit gezien,"de andere helft" van Ellis bij L&C. Durf nu pas te mailen nu dat ik zeker weet dat Ruud en Rob aan zijn gekomen na zo'n lange vertraging (arme tobbers), zal wel een verassing geweest zijn toen niet alleen Rob maar ook Ruud verscheen. Ik wens jullie veel warme dagen, en complimenten met het werk wat je daar doet!! succes nog voor de komende weken.
    Groeten, Monique

• 09 Maart 2006 - 11:57

Thieu Van Der Putten:

Eurnst ….

Nu ruim 70% van de leden van de reisluchtige golfvereniging Par & Bar,
    met alle kennis en kunde van het voetbal spelletje, donaties, het verenigingsleven, en ga zo maar door.. in Rio zitten…gaat zeker en vast helemaal goed komen aldaar.
    Rest mij u een fantastisch slot einde van u missie tot te wensen… en ben ik er nu al van overtuigd dat een unieke droom in vervulling is gegaan…sluit het goed af….veel succes…en groet de medekompanen van Par & Bar….tot puts..
    um unforgettable semana 10 e 11 desej...

U altijd saaie secretaris…Thieu van der Putten…

• 11 Maart 2006 - 20:45

Dick De Groot:

Ik zie er naar uit om de ervaringen te horen. Zal inspirerend werken voor ons golftournooi.
    Zie je eind maart

• 13 Maart 2006 - 16:06

Peter Brankaert:

Hoi Rene,
    Dat is lang geleden dat we iets van elkaar gehoord laat staan gezien hebben.
    Het is een mooi verhaal. Ik denk dat eenieder jaloers op je zal zijn. Leuk ook dat je nog steeds bezig bent in de voetballerij en dan ook nog in het walhalla.
    Peter
    peterbrankaert@wanadoo.nl

• 14 Juni 2006 - 14:53

Jurgen Everts (Delta Lloyd):

Beste Rene, we hebben elkaar gesproken tijdens de landbouw dag in Nijmegen. Ik vroeg je naar je site. Prachtig om je verhalen te lezen. Ik heb altijd iets gehad met brazilie (behalve dat het naast suriname ligt) Erg mooie site en leuk om iets van je te zien op het niet zakelijke vlak. mvg jurgen everts