Sonhos - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu Sonhos - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu

Sonhos

Door: Rene Luining

Blijf op de hoogte en volg

22 Maart 2006 | Brazilië, Rio de Janeiro

Woensdagochtend 09.05 uur Rio de Janeiro.

Vandaag het internet-cafe zo ongeveer geopend. Nog veel te doen voordat Jack de Haan me om 15.00 uur ophaalt om me weg te brengen naar het vliegveld. Morgen eindelijk weer `thuis`.

Wat begon in mei 2003 met een stukje gewaarwording wat je in en met je leven eigenlijk nog verder of misschien nog meer wil doen, kwam ik uit bij de favela´s in Rio de Janeiro. Immers de kennismaking met dit fenomeen in november 2001 had diepe indrukken gemaakt en onuitwisbare sporen achtergelaten.

Een droom (Sonho) heb ik het altijd genoemd, geen betere naam wetend. Nou weet ik wetenschappelijk gezien over dromen niet al te veel. Het houdt zo ongeveer op bij etherische stromen in bepaalde delen van de hersenen. Wat ik wel weet is dat je een droom pas gewaar wordt als je net wakker wordt. Precies dat gevoel overvalt me vandaag. Je bent je droom niet gewaar tijdens de droom of voor je droom. Je kunt ook niet zeggen ik ga vannacht eens mooi dromen over dit of dat. Wel kun je je gedachten concentreren of liever gezegd focussen op dingen/zaken die je wilt bereiken of wilt laten gebeuren. (Selffullfilling Prophecy heet dat op zijn Brabants).

Wel, dat is allemaal zo ongeveer wel uitgekomen:
- er is (bijna) een prachtig veld. Het
wordt mooiste plekje wat je in de wijk
kunt vinden.
- alle kinderen hebben `nieuwe` schoenen.
Er is zelfs nog een voorraad voor het
moment dat ze versleten zijn of eruit
groeien. Bovendien zijn er nog een groot
aantal (van de bijna 200 paar) naar een
andere wijk gegaan.
- de trainers zijn her en der voorzien van
prima oefenstof (Louis Coolen en Pierre
van den Eeden nogmaals dank).

Toch is de droom niet af, je weet (althans ik denk te weten) dat er meer zullen komen. Meer andere soort gelijke en nieuwe ideen, doelstellingen enz. Iets bereiken of `maken` wat er (nog) niet is maar eigenlijk wel zou moeten zijn. Die droom zal nog wel effe doorgaan.

Gisteravond na de laatste training had Nanko van Buren (directeur Ibiss) als afscheid een Churrasco (soort BBQ) georganiseerd. Als je heel oplettend was kon je net 1 of 2 stukjes vlees eten. Alle kinderen waren er immers om afscheid te nemen van hun `ti`. Dan zie je en voel je pas echt wat het is om honger te hebben. Ze duiken met 30 man op een schaaltje vlees af. Het deed me denken aan een warme Nederlandse zomeravond als je ´s avonds je vissen in de vijver wat visvoer geeft. Vechten om elk snippertje, alsof hun leven er van af hangt. Die laatste avond zal me altijd bij blijven. Die ogen (olhos), wat een emotie maakt dat bij iedereen (!!!)los, ja ook een koele Nederlander. Ook het afscheid van Humberto en anderen was erg emotioneel.

Wat een prachtige tijd, die ruim elf weken. Buiten dat wat je voor anderen mag betekenen, is het ook een enorme confrontatie met jezelf. Veel tijd voor reflectie. Het bevestigd zien en ontdekken van (nieuwe) zwakke en sterke punten van jezelf. Ik gun iedereen zo´n periode.

Beste mensen (lezers van deze weblog); bedankt voor jullie geweldige ondersteuning in woord en gebaar. Het heeft echt geholpen. Tot ziens in Nederland. Graag deel ik mijn ervaringen ook mondeling met jullie. 1 ding is zeker: ze weten hier dat ze er niet alleen voor staan. Blijf helpen s v p jullie weten waar je Ibiss kunt vinden en waar je gelden kunt doneren. Anders bel me maar, ik weet nog wel een paar goede doelen.

Brazilie (voor mij)het land waar:
- je als mens wel van MOET houden
- veel respect is voor iedereen
- het verschil tussen rijk en arm nergens
ter wereld groter is
- rood licht `slechts` een indicatie is
- `trots` grote waarde heeft
- kansarmen vrijwel kansloos zijn
- je prima kunt eten en drinken
- iedereen kan dansen
- voetbal op eenzame hoogte staat, gelijk
aan God
- `macht` een heel andere dimensie kent
- persvrijheid enorm twijfelachtig is
- de pers het volk volop manipuleert
- siliconenborsten eerder regel dan
uitzondering zijn
- vrouwen vrouwelijker zijn dan waar
ook
- mannen macho´s zijn
- agenda´s en planning taboe zijn
- buschauffeurs rijden als Formule 1
coureurs
- zich een sluimerende burgeroorlog afspeelt
- manha amanha is

BRAZILIE: HET LAND WAAR IK VAN HOU

Abracos, Rene

• 22 Maart 2006 - 13:08

Sanne:

Lieve Papa,

Wauw, wat een mooi stukje tekst!! Ik krijg er tranen van in mijn ogen!!

Ik kan niet wachten tot morgen, ben blij als ik je weer zie.

Love you xxxx jouw meissie

• 22 Maart 2006 - 13:24

Hans Truin...:

René…

Buiten de mens René met zijn droom en doelstelling, heb ik de afgelopen maanden ook kennisgemaakt met de literaire-René. We zullen je stukjes gaan missen, Een goede terugreis en tot snel Amigo….Hans

• 22 Maart 2006 - 14:51

Rob Boerekamps:

Oi “Ti”,

We gaan er eens een stapeltje one-liners tegenaan gooien:
    · Dromen zijn bedrog: wij weten inmiddels dat het niet zo is;
    · Verliefd zijn is nog geen houden van: ook daar mogen de nodige vraagtekens bij;
    · Uit ’t oog, uit ’t hart: daar klopt ook geen jot(t)a meer van;
    · Doe wat je vandaag kunt doen, stel het niet tot morgen uit: Je hebt het 11 weken vandaag gedaan;
    · Doe het vooral zelf, maar zeker niet alleen: bewondering voor alle “frontsoldaten”;
    · Zonder supporters geen succes: Chapeau voor Annelies, Sanne, Thijs, Rob, Ruud, Anke, Hans, nog meer familie, heul veul vrienden, ’n stapel collega’s en niet te vergeten lezers van kranten en sites;
    · Een goed begin is het halve werk: da’s de halve waarheid, de ander helft moet nog worden afgemaakt;
    · Vele handen …………..: het heeft echt geholpen, ook die Euri: nogmaals bedankt en blijf Ibiss steunen;
    · Met passie en zweet kom je een heel eind: da’s wel bewezen!
    · Het oog wil ook wat: we hebben plotseling geen hekel meer aan siliconen;
    · Bezint eer ge begint: van denken krijg je alleen maar koppijn, als je de kans krijgt, gewoon (weer) beginnen dus!
    · Vriendelijkheid kost geen geld: da’s maar goed ook, kunnen Lucas en zijn vriendjes toch iets terug doen;
    · Elk nadeel heb z’n voordeel: weggaan uit je geliefde Brazilië betekent a: dat je weer naar huis mag en b: dat je ook weer eens terug kunt (Carnaval 2007?).
    René, we hebben genoten. De sterke verhalen horen we graag live. Het zal er vrijdag wel van komen ;-) Bom viagem. Muchos gracias!
    HQ-KST.

• 22 Maart 2006 - 17:01

Anke:

Jeetje, wat een mooie samenvatting van zoveel emotie! Die kant van jou (die er wel is natuurlijk, maar die je niet zo heel veel 'toont'), zag ik maar 1 keer eerder, tijdens zo'n lange nacht, toen ons vader op sterven lag.
    Geweldig Rene,wat je allemaal gedaan hebt! Ze zullen je missen! Maar wij lekker niet meer......
    Goeie reis!

• 22 Maart 2006 - 21:07

Frans Van De Ven:

Rene,

Wederom een schitterend verhaal,een droom zoals je aangeeft, geweldig, een goede reis naar huis en tot snel.

Groeten,
    Frans

• 22 Maart 2006 - 21:21

Peter Damen:

Blij je straks weer te zien,welkom terug van weggeweest.
    Peter n Corry

• 23 Maart 2006 - 07:13

Willy:

Hoi Rene,
    Annelies zei al, er komt nog een 1 stukje, nou en wat voor een. Wat een mooie uitleg, het is werkelijk fantastisch wat je gedaan hebt en geweldig dat je het allemaal hebt mogen beleven. Onvergetelijk, onuitwisbaar, een "rijker" mens, ik zeg gewoon op z'n hollands, petje af!!!
    Over die selffullfilling prophecy spreken we mekaar nog een keer.
    Jongen, heerlijk dat je weer onderweg naar huis bent met ik denk een onbeschrijflijk gevoel. Bedankt voor al de mooie verhalen zodat we mee konden leven, hoor graag alles over jouw droom.
    Tot in levende lijve,
    heel veel liefs, de buuf.

• 23 Maart 2006 - 11:46

Pschemkes@hotmail.com:

Hallo Rene
    Ik heb laats het stuk van jou in de krant gelezen heel mooi werk van jou.
    Ik heb zelf een verloofde in Fortaleza wonen,wij kennen mekaar dit jaar 4 jaar dus een lange afstand relatie. Ik ga meestal 1 keer per jaar naar haar en de kinderen, of zij komt hier na toe, want het is een hele dure reis en vaker kan ik niet betalen.Toen ik haar leerde ontmoeten had ze helemaal niets want ze woont in de sloben wijken van Fortaleza, nu heeft ze een bed voor haar en de kinderen en een koelkast etc dat heb ik in de loop van de jaren voor haar aangeschaft en de kinderen gaan nu naar een school.Maar Rene die armoede daar ik vindt het nog steeds heel verschrikelijk, ik wil die mensen wel helpen maar het zijn er zoveel hier is geen beginnen aan.
    Misschien kun jij voor de jeugd in dat gebied ook iets doen en als die jongens wat te doen hebben dan zou er minder criminaliteit zijn.

Paul schemkes

• 23 Maart 2006 - 16:21

Peter G:

René,
    Hoewel ik je vanmiddag al even aan de telefoon had wil ik je bij deze als afsluiting van deze communicatievorm toch meegeven dat ik blij was en nu nog meer trots ben dat ik je tot mijn vriendenkring mag rekenen.
    René, helemaal top en we drinken er morgen 1 ( of meer) op.

• 24 Maart 2006 - 12:41

Nico En Nelleke Verhuizen:

Alle lof voor jouw onderneming en je geweldig enthousiaste verslagen. We hebben ze allemaal grteig gelezen en zo dus veel met je meegeleefd. Proficiat met je resultaat en welkom weer in het Nuenense.

• 26 Maart 2006 - 03:26

Just To Say "thank You":

René,
    Thank you for the great job you did in Brazil recently. We are so thankful and now, we wish you a safe return to home.
    Thank you for all that you did, all that you have done, and all that you will continue to do in other poor countries of the world.
    May God continue to bless you in all of your efforts of bringing a chance and dignity to children who have never really known it.
    Best wishes!
    Your friends from Rio, Humberto, Cida, João, Lucas and JJ

• 04 April 2006 - 16:26

Mark:

René,

We gaan met vrienden naar Brasil in September. Hierbij wordt Rio nartuurlijk niet overgeslagen. Heb jij nog leuke suggesties / afraders?

Groeten,
    Mark

• 08 April 2006 - 23:15

René:

Obrigada por dias maravilhosos aqui no Brasil.You are very special.Kisses, beijos.
    Fernanda.

• 24 September 2007 - 11:43

Ria Lankwarden:

wij hebben kinderen geadopteerd uit brazil en gaan volgende zomer terug naar brazil we zouden graag dit projekt bezoeken is dit mogelijk als we in rio zijn en hoe met begelijding het is geweldig goed werk wat is gedaan prachtig zelf ben ik deze zomer naar kenia geweest en heb daar een naaiprojekt opgezet misschien zijn in rio ook mogelijkheden voor leergierige meisjes en jongens graag hoor ik wat mogelijk is