Zweet
Door: Rene Luining
23 Januari 2006 | Brazilië, Rio de Janeiro
Soms 4 keer daags douchen is nog niet voldoende om je fris te voelen. Gisteravond na de wedstrijd Botafogo-Vasco ging ik, uiteraard buiten, nog een hapje eten zo rond 21.30 uur. Toen ik op de thermometer keek, die staan hier om de 100 meter, zag ik dat het nog 32 graden was.
Die wedstrijd was een competitiewedstrijd om de Copa Cariocas, het kampioenschap van de staat Rio, waaraan 12 ploegen deelnemen. Gisteren werd bovendien het Maracana heropend. Nu zijn alle staanplaatsen verdwenen maar nog niet allemaal vervangen door zitplaatsen. Verder is het veld 1,5 meter hoger komen liggen. Alleen de 2e ring is nu helemaal gereed. E.e.a. is nodig omdat de Pan-amerika spelen er binnenkort worden gehouden.
Gisteren een absolute topper uit deze competitie gezien met in de hoofdrol ene Romario de Souza Faia. Hij scoorde in de 2e helft maar liefst 3 keer, onvoldoende voor de overwinning omdat Botafogo er 5 in het mandje wist te leggen.
Romario de 1e helft niet gezien. Bekende pose met borst vooruit, handen in de zij en geen meter te veel maken. Na rust weer ouderwets genoten van zijn fantastisch talent. Hij haalde er werkelijk alles uit.
Naar de wedstrijd gegaan met Paul, een stagiair van de TU Enschede, Civiele Techniek, en Humberto , mijn collega trainer. Zelfs 10 Reais (de entreeprijs voor de wedstrijd) is teveel voor een modale Braziliaan, dus hebben we Humberto maar vrijgehouden. Hij nam ons mee naar het vak van Botafogo. Zelf is hij Flamengo supporter. Kennelijk spreekt Bota hem meer aan dan Vasco. Onder het mom van "de vijand van mijn grootste vijand, is mijn vriend" ,nam hij ons dus mee naar het vak van Bota. Achteraf een prima keuze omdat ze met 5-3 wisten te winnen. Wat een herrie, passie, vuurwerk en ....zweet. Kwalitatief kan de wedstrijd m.i. maar net mee met het niveau van een gemiddelde eredivisie-wedstrijd maar wel veel meer spectakel. Ook hier weten ze meer te maken van (misschien wel) minder.
In Terra Encantada zijn ze inmiddels nu echt begonnen met het egaliseren van het veld. Bovendien hebben ze maar meteen in de hele wijk containers geplaatst zodat er nu in elk geval gelegenheid is om de zaak een beetje schoon te maken.
Jl. vrijdag op verzoek van Nanko als scheidsrechter opgetreden bij een wedstrijd in de wijk Vila Alianca, een heftige favela die op het punt staat te worden overvallen door een ander commando. Nanko had me daar voorgesteld als Luinge. Gelukkig had ik een officieel Fifa tenue meegekregen (van Hennie Merks)zodat het er in elk geval "professioneel" uitzag. Het oog moet ook wat. Nooit gedacht Hennie dat ik het zelf nog zou dragen. Na de wedstrijd overigens (bezweet en wel) geschonken aan een echte scheidsrechter. Jammer van de niet geheel in kleur bijpassende broek. Het was 42 graden tijdens die wedstrijd. Zweten dus ......... Vila Alianca ligt zo'n 50 km. buiten het centrum van Rio en ligt omgeven door bergen in een dal. Zweet, zweet en nog eens zweet. Jl. vrijdag was het in Rio nationale feestdag t.w. Saint Sebastiao, de beschermheilige van Rio de Janeiro. Vila Alianca heeft een echt grasveld en dat moest nog officieel worden geopend. Daarna was er ook nog een wedstrijd van (braziliaanse) medewerkers van Ibiss tegen de "traficantjes", oftewel de drugsdealers. Ibiss won met 1-0.
Trouwens ook het eerste spannende verhaal meegemaakt. Jl. donderdagavond, na de training in Terra Encantada, met de bus terug naar mijn appartement gegaan (er zaten maar 2 mensen in de bus, juist ja, de chauffeur en ik). Stapt er een kerel in, met duidelijk zichtbaar een revolver in zijn broeksriem. Hij zag er wel zeer crimineel uit, maar gelukkig gedroeg hij zich niet zo. 2 haltes verderop stapte hij al weer uit, zei nog iets tegen de chauffeur en weg was hij weer. Toch een rare gewaarwording die de hartslag net even iets sneller deed kloppen. En .... zweet natuurlijk.
Verder hoor in de favela's op (redelijke) afstand wel reglmatig geweerschoten hetgeen daar echter heel normaal is. De afgelopen weken zijn voor Rio begrippen redelijk rustig geweest. Er zijn alleen 8 jongeren uit Vigario Geral ontvoerd en vermoord teruggevonden en er is in Vila Cruzeiro een bus opgeblazen met enkele doden. Verder gaat alles goed.
Trouwens beste lezers, wisten jullie dat Ibiss veel sponsors kent van 5 euro per maand en dat ze daar heel erg blij mee zijn. Via de website www.ibiss.info kunt u zich aanmelden.
Gisteravond toen ik om ca. 22.45 uur terugging naar mijn appartement , keek ik nog even om. De thermometer gaf nog 32 graden aan. Weer zweet ........... Houdoe en de groeten.
Rene
23 Januari 2006 - 15:00
Bart:
Dag Rene,
Hier, inmiddels, een stuk kouder. We kunnen binnenkort gaan schaatsen.
Goed dat het veld nu eindelijk gebruiksklaar gemaakt gaat worden.
Groeten,
Bart en de rest -
23 Januari 2006 - 15:13
Fons:
Pas op 51 jarige leeftijd erachter komen wat echt zweten is ,dat tekent je verleden .
het ga je goed amice -
23 Januari 2006 - 15:22
Toon:
Wederom een prachtig verhaal. Doet me denken aan het liedje van Andre Hazes "Bloed, zweet en tranen". Zolang het bij zweet en tranen blijft, vinden wij het ok.
Gr. Elvi, Toon & kids -
23 Januari 2006 - 15:27
Rob Retèl:
Amice, wat een avontuur. Zodra je weer terug bent zal Nuenen wel een oase van rust voor je zijn.
Naast de verbondenheid met jou, krijg ik hier tenminste het gevoel dat er echt iets met het geld gedaan wordt. Gelukkig heb jij een beetje een boeventronie, vandaar dat je met rust gelaten bent.
Pas goed op jezelf. -
23 Januari 2006 - 16:49
Henny:
dag renee,
Je gaat langzaam maar zeker op in je omgeving zie ik wel, mooi om te zien. Porien open ondersteunt alle vormen van waarneming nietwaar? ik hoor of zie niets van het female race; is dat niet aanwezig daar, of heb je daar nog geen bal tijd voor gehad? (ja hoor daar gaat ie weer...)
het ga je goed jongen, spreek je.
groet henny -
23 Januari 2006 - 18:29
Anke:
hoi Rene, had, toen ik net thuis kwam, het gevoel alsof ik de elfstedentocht had gedaan, zó koud....(dat wil wel hoor, met n.o.-wind bijna 8 km langs het IJ....) lees ik een met zweet doordrenkt verhaal van jou!
Mooi verhaal, spannend en leuk. Je betrokkenheid en enthousiasme spatten er van af! Heb je in dat appartement wel air-co?
want een raampje open zetten helpt dan ook niet meer.... en een douche? enne...wij zijn aangemeld hoor, als donateur!
groet van aptj -
23 Januari 2006 - 20:26
Hans Truin....:
René, .....wat een wederom mooi verhaal en dan 4 maal daags onder de douche, en het carnaval moet nog beginnen....
Hier krijg je alleen een zwetende bilnaat, veroorzaakt door je nieuwe salarisstrook, met veel bijtellingen en nog meer aftellingen.
Ja... en dan die warmte bij u, nu begrijp ik ook waarom met carnavalkostuum daar de oppervlakte heeft van 37,4cm stof met wat bedekkende veren.
Daarom ga ik overleg met onze voorzitter, om een Par & Bar vergadering in te lassen tijdens een zomers carnavals feestje in Rotterdam.
En pas op hoor.... niet te vaak alleen in de bus....het gaat u meer als goed, gegroet. -
24 Januari 2006 - 08:48
Bart Van De Ven:
Prachtig verhaal weer jongen, mooi om ons zo op de hoogte te houden. Romario zal waarschijnlijk daar op zijn 50ste nog wel rondhobbelen, hij verbruikt immers weinig energie. Mooie fotos weer, kijk goed en suc6 weer.
Gr Bart -
24 Januari 2006 - 09:17
Sanne:
Lieve papa,
Wat een leuke foto's!! Kijk je wel goed uit daar?? Ik vind het maar een eng verhaal!! Ik bel je donderdag, want dan krijg ik mijn cijfers van mijn tentamens terug!!
Liefs xx sanne -
24 Januari 2006 - 13:58
Gitta:
Hoi Rene,
Geweldig om je ervaringen met je te kunnen delen. Er komen weer veel herinneringen bij mij boven, zeker door de foto's van Terra Encantada. Ik krijg de indruk dat je al aardig gewend bent. Fijn dat je al aan de gang bent met het voetbalveld.
Vorige week was er op het 8 uur journaal een reportage van Heleen van Royen over de grootste oorlog ter wereld die in Rio wordt uitgevochten. Ik kreeg de indruk dat ik wat beelden herkende en inderdaad William werd geïntervieuwd en er waren beelden van het voetballen in IBISS-hesjes. Overigens werd Ibiss niet met naam en toenaam genoemd. Even zullen wij geen reactie kunnen geven op je mooie verhalen omdat we zelf erg veel zullen gaan zweten, zweten, zweten. 3 weken Mozambique (tegen de 40 graden en vochtig). Het project loopt goed en biedt goede perspektieven. Heel leuk allemaal. Houd je taai en groeten aan alle bekenden. Lembracas Gitta (ook ik ga proberen het geleerde portugees in de praktijk te brengen). Natuurlijk ook de hartelijke groeten van Harrie -
24 Januari 2006 - 17:35
Peter G:
ik zit hier het verhaal te lezen samen met Pernille en Cas. Ze vinden het leuk om iets van je te lezen en zien. Cas had wel mee willen gaan naar het voetballen, want de training is zojuist afgelast vanwege een bevroren veld. Hoezo tegenstellingen ?!?
Persoonlijk hoop ik wel dat je een beetje uitkijkt want ik heb het al druk genoeg met eigen klanten. Groeten. -
24 Januari 2006 - 17:39
De Verdonschotjes:
Hoi Rene,
Hoe gaat het daar in Brazilie, hier gaat het goed. thijs is al goed bezig met zijn huis HET IS NU AL MOOI!!
Nou nog veel succes doei -
24 Januari 2006 - 20:31
Rene Van Herk:
Hoi Rene,
Spannend Verhaal Kijk je wel een beetje uit ??!!
de Groeten uit Oers
Junior -
24 Januari 2006 - 21:28
Mieke:
Is het nu Fifa of ViVa professor Luinge? Wat een geweldig werk doe je daar!! Mooi ook om dat hier op deze manier te kunnen volgen. Het maakt wat los......
Ik wens je heel veel succes, enne....vergeet die engelbewaarder niet mee te nemen als je met de bus gaat.
groetjes ook van de kids.
Mieke
p.s. Wist je trouwens dat we in oktober met de Asprienen een mooi lied voor jou ingestudeerd hebben?
Daar hebben we een heel weekend over gedaan. Titel: Ja, ik zweet. -
24 Januari 2006 - 23:56
Ruud:
Weer genoten van je verhaal en foto's. Blijf trots op jou! Mail je binnenkort met veel positief nieuws. Groeten, Ruud. -
25 Januari 2006 - 10:25
Gijs(vriend Van Mick):
hoi
ik ben een vriend van mick
het lijkt me bestleuk om op die school te zitten!
gijs -
25 Januari 2006 - 16:06
Zwager Hennie:
Ik heb je verhaal met verbijstering gelezen.Zo kun je genieten van een prachtig stadion en een mooie voetbalwedstrijd en zit je in een bus waar rare typetjes als Billy the Kid binnen komen. Ik kan mij voorstellen dat de hartslag dan even gaat versnellen.Ik heb van Annelies wel begrepen dat jij je draai inmiddels hebt gevonden en dat het naar tevredenheid verloopt en dat is mooi om te horen.
Het zweten herken ik wel van 12,5 jaar wonen in Zuid Afrika, je staat er als het ware mee op en je gaat ermee naar bed.
Je moet genoten hebben van het prachtige stadion Maracana of niet.
Beste Rene hou je taai en wij volgen je met ons allen op de voet..
Met (schoon) moeder Anneke, die inmiddels een kunstknie heeft gekregen, gaat het gelukkig inmiddels weer prima mee.
Hou je taai... -
25 Januari 2006 - 17:50
Rob Boerekamps:
Oi, René! Peter G zei in zijn reactie iets over tegenstellingen. Nou, vandaag was de dag van de tegenstellingen. Eerst jouw "geklaag" ;-) over zweet en het mooie wat je allemaal met zweet kunt doen. Vanochtend afscheid genomen van m'n schoonmoeder. Toen contact gezocht met een van onze trainers wiens vader vanochtend (gepland) stierf. Toen William Bos gebeld, hij is de kanjer uit Nuenen (goei volk) die onze nieuwe trainers begeleid in Bosnie. Hij vertelde dat ze vandaag zich het vuur uit de sloffen gewerkt hebben, dat het ook met dat project voorspoedig gaat, klasse dus. Beste René, ben voorzichtig, gebruik je zweet in ruime mate. Laat je inspireren door de tegenstellingen! Ik heb de foto van dat zwarte koppie met die spin doorgemaild naar onze plaatselijke kapper. Gevraagd of hij alle trainers kan voorzien van een rendementsymbool. Hij is inmiddels bezig met een offerte ........ OK, weer genoeg ge-OH-d. Blijf gezond en tot de volgende keer. Groeten van HQ KST! -
25 Januari 2006 - 20:12
Dick De Groot:
Beste Rene,
Lees met veel plezier alle ervaringen die je in zo'n korte tijd opdoet.
Zojuist een naar telefoontje gehad. Cees Steenbrink is vanmiddag overleden.Was reeds enige tijd erg ziek maar toch !
Omdat jij met hem in het veteranen team hebt gespeeld leek het mij goed jou te informeren.
Voor ons golftournooi komen de eerste aanmeldingen spontaan binnnen. Jij kunt nu uit eerste hand vertellen hoe het echt in de favela's toegaat.
Dit is het voor even . Over de "andere"zaken houden wij je op de hoogte.
Ontvang de hartelijke groeten, ook van Wilma,
Dick -
25 Januari 2006 - 21:35
Jan En Ria:
Ik las je berichten en zag de foto's.
Een glimlach op mijn mond. Waardering voor en trots ook op jou, een Nuenense jongen.
Ik realiseer me nu meer dan ooit hoe belangrijk voetbal in dit land is. Het is een escape uit de ellende van alledag. Doen ze in de favelas ook iets aan Carnaval?
Daar lees ik (nog) niets over.
Annelies en de rest van ADHD zijn vanavond bij ons Carnaval aan het voorbereiden. In Rio zijn er zeker toch ook mensen die daarmee bezig zijn?
Laat eens wat foto's zien?
Sterkte jongen. -
25 Januari 2006 - 23:17
Adje:
Hoi René, leuk je berichten te lezen en ik moet zeggen ik stap nu met een gerust hart in bed naar het lezen van je bus ervaring. Let goed op jezelf. -
26 Januari 2006 - 13:29
Just:
Beste Rene,
Wat een prachtig verhaal, het moet een zeer bijzondere ervaring voor je zijn. Gisterenavond hebben wij ook gezweet maar dan bij het Hoogjassen: komt Peter wel of niet (het antwoord moge je duidelijk zijn!) Hoe dan ook, het kaartpotje weer bijgevuld en na jouw terugkomst zullen we eens snel gaan potverteren en "smullen" van al jouw verhalen. Vorige week Ruud nog gesproken bij Mangiare onder het genot van enkele blonde rakkers. Nog 4 weken en dan is het weer carnaval - ben zeer benieuwd hoe dat daar beleefd wordt! Hoe dan ook, heel veel succes daar en zweten is gezond zullen we maar zeggen.
Groeten,
Just -
26 Januari 2006 - 17:07
Marian (die Mee Was Naar Phil Collins ;) ):
hey,
leuk om zo te lezen wat je daar allemaal meemaakt... mooie foto's ook. Geniet ervan en veel plezier nog
Groetjes Marian -
27 Januari 2006 - 14:03
Mick:
hey was zeker heel leuk bij die wedstrijd het lijkt mij ook moeilijk portugees te praten doei houdoe
groetjes mick -
27 Januari 2006 - 16:10
Ad Van Rooij:
Hoi achterbuurman!
Wat een prachtige verhalen allemaal.
Het moet een geweldige ervaring voor je zijn om dit mee te maken,ondanks de
hitte.
Van zweten hebben wij hier geen last,want het is hier bere koud en er wordt al op natuurijs geschaatst.
Rene heel veel groeten van mij en Mia en we blijven je volgen.
Ad van Rooij -
27 Januari 2006 - 18:53
Rene Van Herk:
Hoi Rene,
Net thuis moe maar voldaan kijk ik terug op 5 aaneengesloten trainingsdagen (bezwaartjes, trechtertjes ABC-tjes en prijsverkopen en gewitwel heul veul deelnemers-gedrag) terwijl ik dit zit te tikken belt net Carolien Fonteijn van Energyst Belgie spontaan om even bij te praten. Ik vertelde haar van jou adventure en ze vroeg me je te vertellen vooral op te passen voor "ammatante schurken" (mooi volkje die zuiderburen)
Je mail die je zond omtrent die engelse documenten zal ik oppakken richting Nancy (dus dat komt goed)
Ik ga zometeen met ons Dees en ons fietsclubke waarmee we Diekirch Valkenswaar gefietst hebben tapas eten in Oers Dus het weekend begint wir goed.
tot zover
Groeten uit Oers
"Junior" -
29 Januari 2006 - 21:02
Hajo:
He geilen herder,
Als ik jouw verhalen zo lees dan is skiën inderdaad 6 keren niks. Ik zou een moord doen om een wedstrijd mee te maken in het maracana stadion. Ongelooflijk mooi lijkt me dat.
Maar goed ff geen gelul over voetbal en carnaval!! Hoe zijn de wijven daar?
Groet,
De enige echte prins
Ps: JJ is geen Jan Elbers. Brazilie heeft namelijk de slechtste keepers ter wereld. Jan Elbers levert top keepertjes af.