Het verhaal van Jotta Jotta - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu Het verhaal van Jotta Jotta - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van reneluining - WaarBenJij.nu

Het verhaal van Jotta Jotta

Door: Rene Luining

Blijf op de hoogte en volg

28 Januari 2006 | Brazilië, Rio de Janeiro

Het verhaal van en over Jotta Jotta is eigenlijk het verhaal over Jan Elbers. Jotta Jotta is de Jan Elbers van Nuenen en Jan Elbers is de Jotta Jotta van Rio. Voor degene die Jan Elbers niet kennen, Jan is een, al een ruim aantal jaren geleden gepensioneerde, jeugdtrainer uit het Nuenense. Zo ongeveer alle spelers die ooit in het 1e elftal van Nuenen hebben gestaan zijn ergens in hun jeugd wel getraind door Jan. Jan traint momenteel bij RKGSV, in Gerwen (een kerkdorp van Nuenen).
Jotta Jotta (betekent J.J.) staat eigenlijk voor Jose Joao, dat zijn de doopnamen van de man. Hij is 74 jaar en is elke zaterdag en zondag op vrijwillige basis (geheel belangeloos en voor niets) bezig om op een kunstgrasveld, beschikbaar gesteld door de gemeente Rio, jeugd te trainen uit de favela´s. Vanochtend om 07.30 uur werd ik aan hem voorgesteld door Ineke Holtwijk (v/h jaren journaliste voor de Volkskrant in Zuid-Amerika en thans schrijfster o.a. van het boek `Kannibalen in Rio` zou ik echt eens lezen als ik jullie was. Ineke woont al 16 jaar in Rio en heeft in deze periode vrijwel alle zuid-amerikaanse presidenten geinterviewd, heeft heel veel gereisd en een zeer boeiende persoon om naar te luisteren. Ze kan trouwens ook uren vertellen).
Ik kon hem (J.J.) voor de training even spreken terwijl hij bezig was de netten op te hangen. Heel wat spelers uit het Braziliaanse profcircuit zijn ooit getraind door Jotta Jotta, 130 om precies te zijn, vertelde hij niet zonder trots. Nog 30 zijn er op dit moment actief. Hij traint elke zaterdag en elke zondag 4 groepen en is bezig van 08.00 tot 15.00 uur. Hij vertelde me dat hij elke dag God dankt dat hij de gezondheid heeft om dit `werk` te mogen doen.
In Europa zijn Leonardo en Eduardo (de keeper) zijn voornaamste `producten`. Zijn voetbalschool bestaat nu 17 jaar. Piet Visser is een goede bekende van hem vooral uit de Feijenoord tijd van Piet. Op Feijenoord is hij nog steeds ziedend. Toen Piet nog voor Feijenoord werkte, heeft Feijenoord beloofd om elke maand 1.000 US dollar naar Jotta Jotta over te boeken ter financiering van zijn voetbalschool. Dat hebben ze nu al 18 maanden niet meer gedaan. Misschien een mooi initiatief voor PSV om dit over te nemen omdat Piet nu voor PSV als scout actief is. Voor PSV ontstaat er op die manier exclusiviteit om talenten op een heel eenvoudige manier te ontdekken. Persoonlijk heb ik er vanochtend al wel een paar zien rondlopen. Het linksachter probleem van PSV zou dan op termijn opgelost zijn omdat de knaap die ik bedoel nu pas 13 is.
De kinderen komen op vrijwillige basis bij Jotta Jotta. J.J. is er echt een van de oude stempel: schreeuwen, vloeken, schelden kortom echt de knoet erover.
Ik heb direct gevraagd of `mijn Lucas` volgende week mag meetrainen. Dat mag, ben heel benieuwd.
De training begon op zijn Braziliaans een kwartier te laat en om 8.30 uur vroeg J.J. mij plotseling en geheel onverwacht, terwijl ik net zat te genieten van het ruimschoots aanwezige talent in de groep 7 t/m 10 jarigen, of ik wat oefenstof uit de Nederlandse school wilde demonstreren . Nou, dat hoefde hij geen 2 keer te vragen. Direct aan de bak dus met het creme de la creme uit de sloppenwijken van Rio. Ik was zelfs een beetje trots dat ik even assistent mocht zijn van de grote Jotta Jotta. Een man, net als Jan Elbers, uit duizenden. Uit pure liefde voor het spelletje met daarnaast een duidelijk opvoedende taak spenderen ze al hun vrije tijd aan de kanslozen. Bij deze een oproep aan Frans van de Nieuwenhof (ed), een man die weet hoe het echte voetbal beleefd moet worden, hier eens aandacht aan te schenken.

Verder valt te melden dat het deze week een aantal keren tropisch geregend heeft, zo erg zelfs dat het meteen hele straten blank zette. Echt tot over de enkels, de metro verlatend, naar mijn appartement toe.

Gisteren 3 uur in de rij gestaan voor kaartjes voor a.s. zondag (29 januari). Dan
wordt de wedstrijd FLU - FLA gespeeld. Oftewel Fluminense tegen Flamengo in het nu al uitverkochte MAracana. Beloofd weer spectakel te worden. Nl. de 2 ploegen met de grootste aanhang uit de stad Rio.

Inmiddels ook weer Portugese lessen besproken en wel 3 keer 3 uur/per week, voorlopig tot aan de Carnaval, omdat ik er absoluut niet langer tegenkan dat ik het nog onvoldoende beheers.

Prins Janneman (en anderen) nog even geduld met nieuws over de Carnaval. Het begint duidelijk te broeien hier in de stad. Volgende week zaterdag ga ik nog een zittingdavond bezoeken bij een andere Sambaschool en dan nog 3 weken voordat het echt losbarst.
Eerst komen de Rolling Stones echter nog optreden op het strand van Copacabana. Dat is op 18 februari a.s. Wordt betaald door de gemeente Rio de Janeiro. Men verwacht 1,5 miljoen (!!!!) mensen. Het wordt de 7e of 8e keer dat ik de Stones ga zien maar dit lijkt me wel de meest opzienbarende worden.

Beste mensen het gaat goed hier, veel progressie in Terra Encantada en een mooi leven. Erg bedankt voor de hartverwarmende reacties die ik ontvang uit Nederland via deze weblog. Het helpt echt. Ze weten hier (in de favela´s) inmiddels dat ze er niet alleen voor staan.

Houdoe.
Rene

• 28 Januari 2006 - 15:47

Anke:

sorry dat ik weer als eerste reageer. begrijp dat er een soort strijd gaande is daarover, en het kan mij niet echt schelen, dus ik wil eigenlijk best later reageren, maar moet nog strijken en koken en allerlei huishouden doen vóór ik met ons moeder en annelies naar een weekendje nijmegen ga, dus reageer tóch nu want anders komt het er niet meer van....
    over lobbyen gesproken: daar gebruik je deze log goed voor (psv, eindhovens dagblad, etc.) heel goed dat je portugees dáár verder gaat leren: zal 10 x zo hard gaan nu je er middenin zit.
    wow! de stones in rio!!!!
    ondertussen in het thuisland: noord-oosten wind, dus dan weet je het wel! koud. en men promoot de 4-kante gehaktbal....(???!!!)
    Leuk die J.J.Maar waarom ben jij 's morgens om ½ 8 al in aanwezigheid van Ineke Holtwijk.....?????
    Groet van ons 4-en! (je bent al bijna 1 maand weg!)

• 28 Januari 2006 - 17:00

Anke:

het komt ook door: wat post was voor ons vader is e-mail voor mij: ik ben er dol op!
    staat dus de hele dag aan, en zodoende zie ik het heel snel als je een nieuw bericht hebt geplaatst. tenminste als ik thuis ben, wrk en privé zijn natuurlijk strikt gescheiden!
    groet, a

• 28 Januari 2006 - 17:01

Rob Boerekamps:

Olá Erre Ele (oftewel RL), jij gaat binnenkort ook als een respectvolle afkorting door het leven, daar zijn we van overtuigd. Weer een prachtig verhaal. Wij (en speciaal natuurlijk onze eigen "PSV-trainer" PGO) gaan ons best doen onze club uit Eindhoven de financiële verplichtingen van Feye.... te laten overnemen. Kwestie van aan de juiste touwtjes trekken. Verder goed nieuws van onze “young ones” vanuit Bosnië. De klus in Pazaric is afgerond, moe maar voldaan zijn ze nu onderweg van Sarajevo naar Amsterdam. We hebben onze KST-vlag daar achtergelaten en deze wappert fier bij de ingang van het tehuis. Ze hebben inmiddels hun winkeltje gekregen en er is ook nog een overnachtingsmogelijkheid voor ouders gebouwd. Ik ga onze helden vanavond weer verwelkomen op Nederlandse bodem.
    Continuare a trabalho fantástico! Muito deleite, “rocker” idoso! Cumprimentar de Holanda.

• 28 Januari 2006 - 20:43

Buby P.:

Hoi René,

Weer een indrukwekkend verhaal! Pas goed op jezelf en 's avonds laat met de bus gaan....ik weet het niet! Groet ook Jack en Anita als je ze spreekt. Succes.

• 29 Januari 2006 - 07:08

Teun En Guus:

Dag ome Riewen Remichius,

Leuk dat je onze foto erbij hebt gezet. De neven gaan straks met Ruud en Bart schaatsen.
    ook de groeten van Sam.
    Daag

• 29 Januari 2006 - 09:29

Rob:

René, heel indrukwekkend.
    Twee grote trainers die elkaar de kneepjes van het vak leren. Ben benieuwd wat JJ van "jouw" Lucas vindt.
    Groeten, ook van de dochters en Danielle, RR

• 29 Januari 2006 - 11:37

Cor Molenaar:

Hoi Rene
    We , de OPs, hebben vanochtend driftig geoefend voor de pronkzitting bij mij op kantoor.
    Ik had vantevoren jouw verhaal zitten lezen en aan jan de wees gevraagd hoe ik kon reageren, omdat mijn reacties steeds maar terugkomen.Hopelijk lukt t nu wel.
    Ik ben sterk onder de indruk Rene van jouw belevenissen. Maar beleef ook de geweldige momenten in gedachten mee, zoals in het Maracana stadion. Het moet voor jou toch n geweldig gevoel geven om je missie zo in vervulling te zien gaan.Vandaag is alles afgelast vanwege de vorst, dus zweten is er hier niet bij.We houden contact . Salute

• 29 Januari 2006 - 13:56

Willem, Willy En Kids:

Ha die Rene,
    door omstandigheden heb ik nu pas een keer de tijd genomen om je site te bekijken en te lezen. Wat geweldig dat we dat allemaal zo mee kunnen beleven. Want een belevenis is het. Een superervaring. Je verhalen zijn leuk en boeiend om te lezen en de foto's, super om dit zo te kunnen volgen. Dat blijven we zeker doen, heel veel succes en pas goed op jezelf. Groetjes en liefs van die familie Flodder naast je XXXXX

• 29 Januari 2006 - 14:42

Frans:

Hoi Rene,
    Prachtig je verhalen, zeker over Maracana en ook JJ. Hebben we 't nog niet over de Stones, copocabana en de carnaval. Geweldig wat je daar mee maakt en nog mee gaat maken! Veel succes!

P.s. Maandag wordt Cees begraven en zullen ongetwijfeld gedachten aan Rio en Maracana door mijn hoofd flitsen.

• 29 Januari 2006 - 15:23

Jip:

Wat leuk van The Rolling Stones!:)
    Oja, ben maar blij:
    Ajax speelt heel slecht...:(
    En PSV nogsteeds goed.
    Nog heeeeel veel plezier!

• 29 Januari 2006 - 16:55

Toine:

Beste Rene'
    Geweldig verhaal over JJ, zou hij iets kunnen betekenen voor 't 2de in de aanloop naar de lusterum wedstrijd?

• 29 Januari 2006 - 20:37

Rob Retel:

Aan iedereen die deze site volgt en aandachtig leest. Ik ga 05 maart as ons Rene bezoeken en heb hem gevraagd waar ik hem een plezier mee kon doen. Hij gaf aan dat er behoefte was aan gym- en/of voetbalschoenen voor jongens van ongeveer 10 jaar. Mocht je hier een bijdrage kunnen/willen leveren dan neem via de mail r.retel@planet.nl contact met mij op zodat ik in de weken voorafgaande aan mijn vertrek de schoenen op kan komen halen. Groet en alvast bedankt, mede namens Rene

• 30 Januari 2006 - 08:04

Fons:

Weer een mooi verhaal rene. Weet jij of die JJ nog in is voor een buitenlands avontuur want bij een voetbalclub in Amsterdam momenteel zichzelf proberen te handhaven in de ere devisie , willen hem waarschijnlijk wel ruilen tegen ene Blind die op zijn beurt jouw assistent kan worden. Wat de taal betreft is het natuurlijk heel makkelijk als je die beheerst munne jongen ,maar ik ben met jouw in Rio geweest en jij kon non verbaal tot in detail aangeven wat je bedoelde en wilde hebben dus je red je wel .
    Rene geniet van de indrukken want de tij vliegt ,het is zo Carnaval en het is ook weer zo 23 maart.
    Het ga je goed doe de groeten aan Nanko en aan Ineke .gr fons xx

• 30 Januari 2006 - 09:27

Bart:

Heerlijk weer jongen z on verhaal. Het is ook maar goed dat je nog daar zit met een shirt en korte box aan, het is hier nl nog par en bar koud. Verder alles redelijk op rolletjes
    Mooi verhaal weer van z on man. Het ga je goed Rene en s6 weer

• 30 Januari 2006 - 10:53

Yvonne:

Hoi Rene
    Wat een geweldige verhalen! Het moet erg indrukwekkend en spannend voor je zijn om je dromen waar te kunnen maken op deze manier, wij genieten van je verhalen met dikke truien aan!
    Ik maak me alleen een beetje zorgen over je lange lokken! Thuis ziet iedereen er weer strak geknipt uit en jij? Toch niet te kort hoop ik? Hahaha Geniet van alles en iedereen daar, veel groeten van Jos en Yvonne

• 30 Januari 2006 - 14:10

Pieter Van Wijk:

Onder de Dwersklippels is jouw naam vaak ter sprake met de nodige bewondering en (misschien) lichte afgunst voor wat jij meemaakt. Iedereen is bovendien zeer benieuwd of je je t.z.t. in het carnaval van Rio gaat storten met een trommel. We horen het wel en wensen je veel succes en plezier in Brazilie

• 30 Januari 2006 - 19:13

Hajo:

Hoi Rene,

Nou hier mis je niets. Wat een k nivo de eredivisie in Nederland. Volgens mij kun je beter Lucas en zn makkers zien jongleren met het leren monster.

En dan ook nog het trieste bericht dat de houterige kale Stam weer op de nederlandse velden zn kunsten mag laten zien.

Rene sleur een aantal frivole braziliaanse talentjes naar Nederland en laat ons weer juichen zoals we dat bij Romario de Sousa Faria deden.

groet en veel plezier

ciao Hajo

• 30 Januari 2006 - 19:27

Peter G:

Mooi geschreven manneke en weer een avontuur erbij op de kerfstok.Daar koen de Stones dan nog bij, dus kijk uit dat er nog wel ruimte is op die stok. Zojuist het bericht gekregen dat Ajax echt in paniek is want gaan ze zelfs ex PSVers vastleggen. Jaap Stam is de eerste en hebben wellicht nu interesse in Bengt Schmidt Hanssen en in Romario. Als jij die eens wil polsen dan vraag ik Jan H. of die andere nog niet achter een rollator loopt.
    Groeten van de Goenees

• 30 Januari 2006 - 20:04

Hans Truin....:

Ach Hallo René, Het dagboek wordt met de week indrukwekkender.
    Heb gisteren na een stuiterend rondje Welschap overleg gehad met Ben van der Somme welke verantwoordelijk is voor de journalistieke inhoud van het clubblad van Welschap.
    In het geplande interview van Par & Bar wordt u missie uiteraard meegenomen met een linkje voor de donaties.
    Verder ga ik er niet vanuit dat Alexander... Mick en de mannen zal uitnodigen voor een concert op de Ijzerman of Aqua best. Dus genieten straks van de sympathie voor de duivel.
    Een goede week 5.....

• 30 Januari 2006 - 21:25

Toon:

Oi Rene
    Het doet mij goed om je positieve ervaringen te lezen. Hieruit blijkt dat je een goede keuze hebt gemaakt en je met veel plezier op deze periode kunt terugkijken. Dat zij in Brazilie ook al kunstgras gebruiken verbaast mij wel maar is voor dat mooie technische voetbal ideaal. Zal van Gaal wel jaloers op zijn. Is Lucas het enige talent dat je hebt ontdekt in jouw werkgebied of lopen er nog meer rond. Blijf goed op jezelf passen en geniet wanneer het mogelijk is. groeten uit Vessem

• 30 Januari 2006 - 22:11

Gerard Stabel:

Ha Rene , zonet al je berichten gelezen. Geweldig wat je daarginds meemaakt. Na dat zweet verhaal moest ik wel even een biertje uit mijn perfect draft (3*Celsius) tot me nemen, maar daarna ging het wel weer. Maar zonder gein , petje af voor wat je doet ( en riskeert) voor al die Ronaldo's in spé.
    Groeten, ook namens Henny

• 31 Januari 2006 - 07:52

Ingeborg:

He stoere man!
    Wat maak je geweldige dingen mee. Terwijl ik aan de koffie zit op kantoor, jouw site bekijk en de verhalen lees, dan ben ik zeer onder de indruk van jouw project. Je bent een rijk mens met zulke mooie indrukken.
    Geniet van alle mooie momenten en de activiteiten waarvoor je uiteindelijk bent gekomen. Enne, dat Portugees komt ook wel goed; een stralende lach (jouw handelsmerk, toch?) doet wonderen. Veel plezier de komende weken en maak er een toptijd van. Hartelijke groet, ook van Serge,
    Ingeborg

• 31 Januari 2006 - 17:57

Jan En Jose:

het gaat je goed zo te merken aan je verhaal.
    Hier gaat alles gewoon door ondanks jouw afwezigheid(hoe is t mogelijk !)
    Nog veel plezier de komende tijd en we zullen er een pakken op je tijdens de carnaval en wintersport.
    gr

• 31 Januari 2006 - 20:30

Marjan:

Ha, die Rene, laat ik nu toch altijd gedacht hebben dat je voor Keskedee mooie muziek ging uitzoeken in dat verre vreemde land. Maar nee je gaat daar voetballen (aan)leren! Maar alle gekheid op een stokje het klinkt allmaal zeer indrukwekkend. Nog veel genieten en ervaren, groetjes en veel liefs hier uit ons lekkere koude Nuenen, A3 en Marjan

• 01 Februari 2006 - 13:22

Kenneth:

Fijn dat het je goed gaat.
    Het is hier maar koud zonder je aanwezigheid.
    Hoezo Feyenoord z'n afspraken niet nakomen ????
    Vreemd voor Rotterdammers,
    ga Erwin Koeman voor je bellen.
    Succes namens ons allen hier.

• 02 Februari 2006 - 07:36

Ambro:

Rene, het gaat je goed zo te lezen.het lijkt me een hele mooie ervaring,dat wat je nu mee maakt.geniet ervan en ik blijf de verhalen lezen .tot later

• 02 Februari 2006 - 14:27

Louis Coolen:

rene,goed om te horen dat alles prima loopt.Ik heb vandaag een afspraak met mijn spelers gemaakt dat als ze de volgende 11 wedstrijden 22 punten halen,dat ik ze dan een feest aanbied met een braziliaanse paaldanseres.Wellicht kun jij als eens vast wat rondkijken.De beloofde oefenstof voor jou is onderweg,ik hoop dat je er wat aan hebt.groet,louis.

• 02 Februari 2006 - 20:53

Rene Van Herk:

hallo Rene,

wat een verhaal, echt mooi om te lezen, vooral je foto's maken het plaatje compleet, ga vooral zo door. Het is nu rust tijdens Heerenveen - Ajax (rust 0-1) dus dacht ik laat ik snel even wat tikken.
    Voor nu even genoeg tot later

groeten uit Oers
    "Junior"

• 03 Februari 2006 - 16:57

Hans Geijsen:

Hoi Rene,
    Leuk om je verhalen te lezen!
    Geniet van deze mooie tijd!
    Groeten Hans

• 03 Februari 2006 - 18:37

Bob Everts:

heet ik ben bob en wij zijn voor jou schoenen aan het verzaamelen en ik heb er al 7 paar voor je
    groetjes:bob Everts

• 03 Februari 2006 - 23:10

Cida:

Hi, René!
    As a Brazilian citizen, who's living in Brasilia, I would like to say:
    Thank you for your job in Brazil, helping a poor community in Terra Encantada-Rio.
    Good luck for you.
    Cida

• 04 Februari 2006 - 11:37

Mark Elbers:

hoi rene
    ik ben een zoon van jan elbers
    en ik vind het fijn en ontzettend trots dat hij zo omschreven word zoals jij dat gedaan hebt.
    mijn vader (jan) heeft het stuk ook gelezen en de emotie was op zijn gezicht te lezen zonder er woorden bij te voegen.
    ik ben echt heel blij dat hij vergeleken word met jotta jotta want hij heeft het nog vaak over zijn mooietijd als actief lid van nuenen .
    en nu heeft hij toch even een bevestiging gekregen dat er nog wel wat mensen aan hem denken ondanks dat ze andere kant van de wereld zijn
    hij train nu bij gerwen en ook daar gaat het goed .hij heeft er zin in alledagen een motivatie die eigenlijk maar zelden voorkomt
    maar rene ik hoop dat je een veilige voorzetting van je reis mag beleven en heel erg bedankt..
    jotta lijkt echt wel op ons pap.
    hahhahahahha
    nou take care and return home safe
    mark.

• 04 Februari 2006 - 13:13

Vincent:

Hoi René,

Ik ben erg onder de indruk van je verhalen. Ik begrijp dat dit een geweldige ervaring moet zijn voor je. Klasse dat je je hiervoor inzet.

Inmiddels zijn we gestart me de voorbereiding voor de eerste zittingsavond (vanavond om 20.00 uur trappen we af). 3 mannen en 1 vrouw in de ton. We missen echter een goeie Jotta Jotta, wellicht iets voor volgend jaar. Overigens hebben de oud prinsen afgelopen woensdag op de generale repetitie bewezen dat ze ook vóór de eerste officiële voorstelling al kwaliteit kunnen neerzetten. Fons als pavarotti en Frans van Nunen als 1 van de 'Star Sisters' doen het geweldig.

Het ga je goed!!

• 04 Februari 2006 - 18:13

Anke & Co:

hé Rene!
    is Lucas vandaag gaan trainen bij J.J.? Heeft hij er van genoten?? Ik begrijp dat je schoenen voor hem gekocht hebt....We zijn hier druk aan het inzamelen, hopelijk levert het wat op. Het voelt in ieder geval goed om van hieruit een steentje bij te kunnen dragen aan je goede werk.
    Groet en fijn weekend!

• 04 Februari 2006 - 20:43

Rene Van Herk:

Hallo Rene,

vanmiddag zat ik bij ene maat van me aan de koffie en kwam je verhaal over tafel waarop schoonvader (van mijne maat) reageerde, "oh Rene Luining, mer die ken ik wel, die liet die manne van Roodwit Veldhoven altijd mer lope en lope tot ze er bij nir viele. Volges men detida gewoon om zun eige conditie op pijl de houwe" ha ha ha!

Uiteindelijk was er uiteraard veel respect van deze schoonvader. Deze man vroeg me je alle goeds toe te wensen, dus bij deze Hou je HAAKS van Wim van Iersel.

groeten uit Oers
    "Junior"

• 05 Februari 2006 - 19:03

Claudie..!:

haiii ome rene !!!
    sow als ik lees gaat het goewd met juh..!!
    met mij oowk !!
    leuk verhaal heb uh weeer geschreven en leuke foto's ! nouw nog heeeeeeeeeeeel veeeeel plezier daar
    groetjes -xxx-jes Claudie

• 05 Februari 2006 - 19:28

Carla:

Hoi Rene,

Alles goed, ja dat lezen we. Je ziet er goed uit op de foto's, houwen zo.
    Rene, bedankt voor je SMSje op 4 februari bedankt.
    Het was weer druk, maar gezellig.
    Ja die Lucas hij is echt goed, onze Mike leest er alles over in je berichten.
    Had je die voetbalschoenen van ons ook nog meegenomen, en heb je daar ook jongens blij mee kunnen maken?
    Verder gaat het hiet ook goed, wel koud hoor dus geniet van de zon....
    Casellastraat 1 bij Thijs gaat het goed.
    Met oma Ans gaat het goed, nu op Gagelbosch aan het revalideren. De groetjes van haar, en dat je goed op jezelf pas!!!
    Al weer een maand weg, Rene dus geniet er goed van en lekker voetballen.
    Aanstaande zaterdag ga ik met ons Annelies en Sanne naar Mama Mia. gezellig he.
    Nou veel succes met je missie, doeie

Peer, Carla, Claudie xxxxxx en Mike xxxxxxx

• 05 Februari 2006 - 20:49

Zwager Hennie:

Harstikke goed al die indrukwekkende en spannende verhalen..ook de stones weer lekker zien en weer ouderwets rocken op het strand...prachtig gewoon..
    met dat portugees komt alles goed en ook met je salsa oefeningen..hahaha
    het gaat je goed zwager en maak er iets moois van en dat jij straks mag terugkijken op iets heel moois....klasse

• 06 Februari 2006 - 08:10

Wim Van Asten:

Beste René,
    Leuk om te lezen dat jij het bijzonder goed maakt en allerlei smeuiige dingen beleeft. Maar die trek jij natuurlijk ook aan, want jij bent een bijzonder iemand. Ik vind jouw stap en de initiatieven die je daar nemet buitengewoon knap en hoop van harte dat het datgene oplevert dat je ervan verwacht. Heb jouw verhalen met belangstelling gelezen en kijk al uit naar het volgende. All the best en hartelijke groeten.
    Wim van Asten

• 06 Februari 2006 - 10:36

Frans Van De Ven:

Geweldig René en indrukwekkend, veel plezier op het strand met de Rolling Stones, en ik zal eens kijken of ik nog sport/voetbalschoenen heb voor de school van JJ, en zal dit dan z.s.m. aan Rob doorgeven.

Frans van de Ven
    APS

• 06 Februari 2006 - 11:11

Liesbeth:

Beste Rene,

Bijzonder fijn om te mogen lezen dat je het goed maakt en geniet van jou indrukwekkende en mooie ervaringen. Wat een nobel gebaar, iets om trots op te zijn.
    Een warme groet

• 06 Februari 2006 - 21:26

Jeffrey:

zojuist ben ik gebeld door een man die al enkele jaren de kinderen in ons dorp begeleidt om later ook een beter " potje" te kunnen voetballen , hij verteld me dat ie trots is over het verhaal van jota jotta. een hoger niveau bij de voetballende kinderen , dat wil hij bereiken door iedere dag door weer en wind voor iedereen klaar te staan. hij is een trainer en voor andere een opa , en voor een enkeling een vaderfiguur . Hij zal het nooit iemens lastig maken , maar gaar altijd van het positieve uit. voor de echte voetballiefhebber is dit een ongelofelijke inspratie! voor mijn zoon en nog menig ander jochie van rond de 8 tot ongeveer 12 is dit geweldig! toevallig traint hij nu in ons dorp gerwen , maar even zogoed had hij in nuenen gestaan. to be honest , iedereen in " CA " die met " jotta jotta " heeft gewerkt moet trots zijn op de ervaring van Jotta Jotta !
    groeten jeffrey

• 08 Februari 2006 - 08:37

Joost Kreulen:

Beste René,

Gisteren gesproken met jullie Ruud en alle verhalen over je ervaring in Brazilië vernomen. Ik ben erg onder de indruk. Zelf pas terug uit Zuid Afrika, waar ik in de townships geweest ben. Vernam daar dat op Brazilië na Zuid Afrika de grootste tegenstellingen kent tussen 'rijk' en 'arm'. Is ongeloofelijk dat het zo naast elkaar kan leven, stemde me droevig. Aan de andere kant is het zeer opmerkelijk hoeveel levenslust en plezier de 'kansarmen' daar hebben en hoe ze zich positief opstellen. Zal in Brazilië wel enigszins vergelijkbaar zijn. Juist daarom is het geweldig dat er mensen zijn zoals jij, die een belangrijke bijdrage leveren om ter plekke een basis te leggen voor de kansarme jeugd op een beter bestaan. Ik bedoel hier uitdrukkelijk niet mee, een kans om het in het voetbal te gaan maken... Volgens mij gaat het in essentie om het aanleren van hele andere zaken die belangrijk zijn om van het leven wat te kunnen maken, sport is hierbij een perfect instrument. Recent las ik een boek over de russische econoom Kondatrieff, die begin vorige eeuw de westerse economieën onderzocht heeft en een patroon van lange golfbewegingen ontdekte ter verklaring van de economische kortcyclische conjunctuurgolven. De Kondatrieff curves beslaan periodes van 30-40 jaar. De curve waar de westerse wereld thans in zit is de 'winterfase' van de technocratische curve die gekenmerkt wordt door ; 'wat je bezit, is wie je bent'. Deze curve nadert zijn einde, de nieuwe curve is meer spiritueel van aard en wordt gekenmerkt door 'wat je voor een ander betekent, is wie je bent'. Erg interessant allemaal én precies aansluiting vindend bij hetgeen jij besloten hebt te doen ; 'iets betekenen voor andere mensen'. Wat dat betreft loop jij voorop in de ontwikkelingen die komen gaan. Het zal jou een 'rijker' mens maken en last-but-not-least, het zal de jeugd in Rio een kans geven op een betere toekomst. Ik wens jou en je voetbaljongens in Rio nog een paar succesvolle maanden toe !

Groet,

Joost

• 09 Februari 2006 - 14:22

Frans Van Den Nieuwenhof:

Hey Rene,
    om vrouwtechnische redenen kon ik eerder niet reageren. Goeie oproep, van Jan. Lijkt me mooi verhaal. Hoe kan ik 'm bereiken, denk je? Het is goed om te lezen dat je het goed hebt. Lijkt me ook een schitterende ervaring. Ik zal Angela zeggen dat ze je gauw eens belt.
    Vind het sowieso leuk om over jouw avonturen te vernemen. Veel succes nog en geluk daar.

Groeten, Frans